هماتوم در بارداری وضعیتی است که ممکن است درصد کمی زنان باردار را تحت تاثیر قرار میدهد. دوران بارداری برای همه زنان میتواند چالش برانگیز باشد. شما مشکلات زیادی را در این دوران تجربه میکنید که یکی از آنها هماتوم نام دارد. هماتوم باعث خونریزی در خانمهای باردار میشود. بسیاری از بانوان در صورت مشاهده این عارضه نگران میشوند و ممکن است استرس زیادی را تجربه کنند. علت هماتوم بارداری در هر فرد متفاوت است و با تشخیص به موقع میتوان برای درمان اقدام کرد.
هماتوم در بارداری چیست؟
خونریزی ساب کوریونیک یا همان هماتوم بارداری، لخته یا خونریزی است که بین دیواره رحم و غشای کوریونی (بافت جنینی اولیه) رخ میدهد. این مشکل یکی از شایعترین علل خونریزی واژینال در بارداری بین هفتههای ده و بیست است. هماتوم میتواند باعث خونریزی یا لکه بینی شود که شدت آن در هر فرد متفاوت خواهد بود. تنها 3 درصد از زنان هماتوم را تجربه میکنند که اغلب علت خونریزی در سه ماهه اول نیز همین امر است. در حاملگیهایی که از طریق IVF به وجود میآیند، احتمال بروز خونریزی ساب کوریونیک بیشتر است.
علائم هماتوم جفتی یا علائم هماتوم در بارداری چیست؟
خونریزی در بارداری میتواند معانی مختلفی داشته باشد، اما یکی از دلایل آن هماتوم در بارداری است. شایعترین علامت آن وجود خونریزی واژینال در سه ماهه اول بارداری خواهد بود. این خونریزی در هر فرد متفاوت است. امکان دارد که خونریزی شما به صورت لخته یا لکه بینی باشد. حتی ممکن است گرفتگی لگن هم داشته باشد که امکان بروز آن بسیار کم خواهد بود.
بسیاری از زنان هیچگونه خونریزی ندارند و بهترین متخصص زنان در کرمان میتواند هماتوم را از طریق سونوگرافی تشخیص دهد. اگر در دوران بارداری خود با هرگونه خونریزی مواجه شدید، بهتر است که سریعا به پزشک خود اطلاع دهید تا بررسیهای دقیق را انجام دهد. تخمین زده میشود که خونریزی واژینال از هر چهار نفر یک نفر را تحت تاثیر قرار میدهد.
علت هماتوم بارداری
آیا به دنبال علت اصلی هماتوم در بارداری هستید؟ متاسفانه علت دقیقی برای این امر وجود ندارد و ممکن است در اثر اتفاقات مختلفی دچار این خونریزی شوید. برخی از علل ایجاد هماتوم بارداری عبارتند از:
· سابقه سقط جنین
· فشار خون بالا
· ناهنجاریهای رحمی
· ترومای حاملگی
· اختلال عملکرد عروقی
· استفاده از لقاح آزمایشگاهی
در اثر هر یک از مواردی که به آنها اشاره کردیم، خون بین کیسه غشایی و دیواره رحم جمع میشود. وقتی کوریون که جزئی از غشا است از دیواره رحم جدا میشود، هماتوم رخ میدهد.
روش تشخیص هماتوم بارداری
اولین نشانه ای که پزشک به هماتوم بودن آن مشکوک میشود، خونریزی غیر عادی است. پزشک از شما میزان و مدت زمان خونریزی را میپرسد. پس از گرفتن اطلاعات، شروع به بررسی محیط واژن میکند تا احتمال وجود خطر را بررسی کند. برای تشخیص دقیق هماتوم در بارداری از روشهای پزشکی مختلفی استفاده میشود که عبارتند از:
· اسکن شکمی
· انجام چکاپهای معمولی سونوگرافی یا سونوگرافی واژینال
· بررسی آزمایش خون
درمان هماتوم بارداری
هنگامی که هماتوم در بارداری تشخیص داده میشود، معمولا پزشکان کار زیادی میتوانند انجام دهند. اکثر کیسها خود به خود برطرف میشوند و نیاز به مصرف داروهای مختلف نیست، زیرا ممکن است به جنین آسیب برسانند. شما باید توسط پزشک خود مرتبا مورد معاینه قرار بگیرید تا سلامت جنین تایید شود. گاهی اوقات خونریزی بیش از حد ممکن است و لازم است که بیمار در بیمارستان بستری شود. در این موقعیت پزشک از پروژسترون و استروژن کمک میگیرد تا خونریزی را متوقف کند. درمان این مشکل به مدت زمان بارداری هم بستگی دارد که بدین شکل خواهد بود:
قبل از هفته بیستم
اگر در هفتهها آغازین بارداری خونریزی یا همان هماتوم را تجربه کردید، پزشک به شما توصیه میکند که سطح فعالیت خود را پایین آورده و بیشتر استراحت کنید. بستری شدن در بیمارستان به میزان خونریزی بستگی خواهد داشت.
پس از هفته بیستم
اگر هماتوم بارداری را در هفتههای بعدی مشاهده کنید، احتمال زایمان زودرس برایتان وجود خواهد داشت. که در صورت شروع انقباضات نیاز به آموزش زایمان دارید. اگر خونریزی بعد از هفته 24 باشد، باید حتما در بیمارستان بستری شده و تحت نظر باشید. همچنین باید ماهی یکبار برای بررسی دقیق نوزاد از سونوگرافی استفاده کنید.
بیشتر بدانید: زایمان زودرس
خطرات و عوارض هماتوم بارداری چیست؟
شرایط بارداری در همه افراد یکسان نیست، اما به طور کلی نباید از بروز هماتوم بارداری وحشت کنید. حتی در مواردی که ممکن است احتمال خطر وجود داشته باشد، میتوانید نوزاد خود را با سلامتی کامل به دنیا بیاورید. با این حال، هنوز هم خطرات و عوارضی در هماتوم بارداری وجود دارد که شامل محدودیت رشد جنین، جدا شدن جفت، زایمان زودرس و سقط جنین میشود. اگر سابقه موارد زیر را داشته باشید، ممکن است در معرض خطر قرار بگیرید:
· سابقه سقطهای مکرر
· عفونتهای لگنی
· مشکلات رحمی
با نظارتهای مکرر پزشک در دوران بارداری، میتوانید هماتوم بارداری را هر چه زودتر تشخیص داده و عوامل خطر آفرین را شناسایی کنید.
نتیجه گیری
بارداری یکی از مراحل شیرین و در عین حال پر فراز و نشیب زندگی زنان به حساب میآید که در طی این مسیر ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند. برخی از این مشکلات بدون خطر و قابل کنترل هستند و برخی دیگر میتوانند خطر آفرین باشند. هماتوم در بارداری یکی از اختلالاتی است که افراد زیادی را درگیر میکند. این مشکل میتواند علل مختلفی داشته باشد که در این مطلب به آنها اشاره کردیم. اگر حس میکنید که دچار هماتوم شده اید و نگران هستید، میتوانید با ما تماس گرفته و سوالات خود را مطرح کنید.
سوالات متداول
آیا برخی غذاها میتوانند به درمان هماتوم در بارداری کمک کنند؟
شواهد کافی وجود ندارد که نشان دهد مکملها یا تغییر در رژیم غذایی شما به رفع سریعتر خونریزی کمک میکند.
آیا خونریزی ساب کوریونیک میتواند باعث نقص مادرزادی شود؟
خیر این مشکل فقط خطر زایمان زودرس یا سقط جنین را افزایش میدهد.
چه زمانی باید در صورت مشاهده هماتوم در بارداری به پزشک مراجعه کرد؟
اگر مقدار خونریزی افزایش پیدا کرد یا دچار سرگیجه شدید، حتما با پزشک خود مطرح کنید.