زایمان طبیعی و مراحل آن را بسیاری از خانم ها می دانند. به ویژه مرحله پاره شدن کیسه آب و وارد شدن جنین به کانال زایمان که کم و بیش در مورد آن می دانید. این زایمان رایج ترین روش برای تولد نوزاد است که اکثر خانم ها می توانند به این روش زایمان کنند. البته برخی دیگر از خانمها هم به دلیل مشکلات جسمی برای خود یا جنین نمی توانند به این روش زایمان کنند و می بایست فوراً سزارین شوند. در این مطلب می خواهیم مراحل زایمان طبیعی را بر اساس بیانات خانم دکتر عباسلو برای شما بیان کنیم. دکتر فرشته عباسلو بهترین متخصص زنان در کرمان است که بسیاری از مادران این زایمان را زیر نظر او موفقیت آمیز انجام داده اند.
زایمان طبیعی چیست؟
زایمان طبیعی به زایمانی گفته می شود از طریق واژن انجام شود. در طول زایمان رحم شما منقبض می شود تا دهانه رحم نازک شود. وقتی دهانه رحم باز می شود، نوزاد از طریق واژن به بیرون رانده می شود. به این مرحله ورود نوزاد به کانال زایمان گفته می شود. این رویه معمولاً در هفته های 37 الی 42 بارداری انجام می شود.
مزایا
برای مادر
زمان بهبودی کوتاه تر
شیردهی را می توان زودتر شروع کرد.
عوارض کمتر برای بارداری های آینده
برای جنین
احتمال کم شدن خطرات تنفسی
بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن
عوارض
یبوست
متورم شدن سینه ها
درد و خونریزی واژن
تغییرات خلقی
هموروئید
سردرد، گرگرفتگی یا تعریق ناشی از تغییرات هورمونی
گرفتگی عضلات
ترشحات واژن
افسردگی پس از زایمان که برای هر نوع زایمانی خانم ها آن را تجربه می کنند. آقایان در چنین مرحله ای باید بیشتر به خانم ها توجه کنند و نوسانات خلقی آنها را جدی نگیرند.
انواع زایمان طبیعی
زایمان واژینال و طبیعی
این نوع زایمان طبیعی خود به خود و بدون دخالت پزشکی و داروهای محرک انجام می شود.
زایمان القایی
ممکن است مادر نتواند پس از گذراندن هفته های بارداری موفق به زایمان شود یا جنین تحرکی از خود نشان ندهد. به این ترتیب پزشکان استفاده از داروها یا تکنیک های دیگر زایمان را آغاز می کنند و دهانه رحم شما را آماده می کنند. به این روش زایمان القایی گفته می شود.
زایمان کمکی واژینال
زایمان واژینالی که با کمک فورسپس یا دستگاه خلاء برای بیرون آوردن نوزاد انجام می شود. به نوعی می توان این روش را ترکیبی از روش القایی و طبیعی دانست.
مراحل زایمان طبیعی
زایمان
زمانی که انقباضات شروع می شوند، دهانه رحم شروع به باز شدن و نازک شدن می کند. دهانه رحم شما ممکن است در پایان زایمان اولیه حدود 5 سانتی متر باز شود. زایمان در چند فاز انجام می شود. فاز اول انگونه بود که بیان کردیم. در فاز دوم یا فعال می توان گفت انقباضات شدید هستند و هر یک دقیقه با فاصله سه دقیقه تکرار می شوند.
فاز سوم یا انتقال مربوط به قبل از گشاد شدن دهانه رحم است، بسیار زمان آن کوتاه است. در این فاز مادر دردهای شدیدی را تجربه می کند. چرا که دهانه رحم تا 10 سانتی متر گشاده می شود. انقباضات خیلی سریع اتفاق می افتند و زمان آن ممکن است بیش از یک دقیقه باشد. مادر در چنین وضعیتی دچار تعریق، تپش قلب شدید، استفراغ و احساس لرز می شود.
تولد
مرحله زایمان از زمانی که دهانه رحم به 10 سانتی متر میرسد، شروع می شود. این مرحله با تولد نوزاد به پایان می رسد و مادر در آن انقباضات شدیدی را تجربه می کند. چرا که جنین شروع به فشار دادن می کند تا از رحم خارج شود. مادر در چنین وضعیتی احساس فشار شدید وتمایل به دفع مدفوع دارد.
متخصص زنان با اعمال فشارهایی آرام به شکم مادر، به روند زایمان کمک می کند. این مرحله می تواند از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. اگر زایمان قبلی داشته باشید، این زایمان برای شما سریع تر انجام می شود.
خارج شدن جفت
آخرین مرحله زایمان طبیعی، زایمان جفت است. روند زایمان پس از خارج شدن نوزاد از واژن شروع می شود و با خارج شدن جفت به پایان می رسد. در این مرحله از مادر خواسته می شود چند فشار داشته باشد تا جفت به طور کامل خارج شود. این مرحله از یک دقیقه الی 30 دقیقه طول می کشد و زمان آن به تلاش مادر بستگی دارد.
ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است از شما چند فشار بیشتر بخواهد. این مرحله چند دقیقه پس از تولد نوزاد شما شروع می شود و تا 30 دقیقه طول می کشد.
خطراتی که در زایمان طبیعی ممکن است با آن مواجه شوید
عدم پیشرفت زایمان
این اتفاق زمانی می افتد که زایمان کلاً متوقف شود و دهانه رحم شما گشاد نمی شود. متخصص زنان ممکن است برای تحریک انقباضات و پیشرفت زایمان به شما اکسی توسین تزریق کند.
ضربان قلب نامنظم جنین
ضربان قلب نوزاد ممکن است در طول زایمان کاهش یابد، زیرا سر یا بند ناف او فشرده می شود. در نتیجه اکسیژن کمتری به او میرسد.
خونریزی
خونریزی بیش از می تواند جان مادر و جنین را تهدید کند. گاهی اوقات فرد تا چند ساعت پس از زایمان خونریزی نمی کند اما گاهی هم ممکن است در میانه زایمان این اتفاق به صورت شدید بیفتد.
پارگی واژن
پارگی در بافت اطراف واژن و راست روده ممکن است هنگام زایمان اتفاق بیفتد.
ترومبوز ورید عمقی
لخته های خونی هستند که اندکی پس از زایمان در پاها یا لگن مادر ایجاد می شوند.
پره اکلامپسی پس از زایمان
فشار خون بیش از حد در مادر چنین مشکلی را پس از زایمان ایجاد می کند.
سوالات متداول از زایمان طبیعی
بله، این زایمان بسیار دردناک است. گزینه های زیادی برای کمک به مدیریت درد در حین زایمان وجود دارد.
زمان نقاهت برای زایمان طبیعی متفاوت است. به طور کلی بهبودی زایمان طبیعی سریعتر از سزارین است. اکثر خانمها به مدت یک یا دو هفته در ناحیه واژن خود تورم، کبودی و درد خواهند داشت.
این بستگی به وضعیت جسمی مادر دارد. طبیعی است که در ویزیت پس از زایمان تا چند هفته بعد خونریزی داشته باشید. برای کنترل ان باید از نوار بهداشتی استفاده کنید.
برای داشتن رابطه جنسی حداقل شش هفته یا تا بعد از ویزیت پس از زایمان باید صبر کنید.
کلام پایانی
مهم ترین نکته در مورد زایمان طبیعی که می توان گفت این است که زایمان طبیعی برای هر مادر متفاوت است. برخی عوامل می توانند در طولانی تر یا کوتاه تر شدن زایمان شما نقش داشته باشند. اگر اولین زایمان و تولد نوزاد شما باشد، ممکن است زایمان شما طولانی تر شود. عواملی مانند اندازه و موقعیت کودک و سرعت گشاد شدن دهانه رحم شما، همگی می توانند بر مدت زمان زایمان طبیعی تأثیر بگذارند. در این مطلب هر آنچه که می توانست به شما در شناخت این نوع زایمان کمک کند بیان کردیم.